Els noms de les cases de la vella Solsona

.

.

Benvinguts al web dels noms de les cases de la vella Solsona.

Els noms de les cases són renoms no oficials, però d’àmplia acceptació entre la població, que ha contribuït a difondre’ls, a mantenir-los i, fins i tot, a reemplaçar-los. Sent així, que serveixen com a denominació de les cases, a través de més o menys generacions, fins arribar, de vegades, a ser més coneguts que els propis cognoms dels seus successius estadants, siguin llogaters o propietaris. Els noms de les cases és, doncs, quelcom viu, que parla de la petita història local, de les famílies, dels oficis, dels malnoms…

La nostra intenció en aquest blog és fer un inventari, el més complet possible, dels noms de les cases del nucli antic de Solsona, la part de la ciutat que hem anomenat la vella Solsona. (Aquest aplec inicial, ens agradaria d’ampliar-lo, en una segona fase, a la resta de la població.) Cada nom de casa es referencia amb el seu número en un mapa per mor de facilitar-ne la localització. De cada nom inventariat, mirarem d’escatir-ne l’origen, recorrent a fonts orals i documentals. Aquest és un projecte que el volem coral i, per tant, us agrairem qualsevol aportació que vulgueu fer.

Els noms de les cases del nucli antic de Solsona estan indexats per carrers i per barris. Aquests barris, que apareixen localitzats al plànol, són les demarcacions posades sota l’advocació d’un sant o una santa, que celebren, la majoria encara ara, una festa el dia corresponent del santoral, popularment anomenada el sant del carrer. Alguns d’aquests sants tenen una capella que els fa presents al passavolant.

El sant del carrer és una festa d’antiga tradició, que organitzen els veïns de cada barri, anomenats macips per a aquesta comesa. Són festivitats populars que s’escauen entre Sant Joan i Sant Miquel, ja que l’estiu és l’estació més escaient per aquestes celebracions.

Nomenclatura i codificació de la informació

Les cases s’identifiquen amb la seva adreça oficial de l’any 2020. De cadascuna, se n’indica el nom, ressaltat en negreta, i l’explicació de l’origen de la denominació quan és conegut. Si és el cas, es fa esment d’altres noms inventariats, mirant de respectar un ordre cronològic, del més recent al més antic.

També s’hi fan constar els noms de les botigues, de vegades diferents del de la casa on ocupen els baixos, si han esdevingut de referència per a la gent de Solsona. Al final de l’ítem de cada casa, hi ha diversa informació addicional o enllaços per accedir-hi, sobre història personal dels estadants o propietaris, arquitectura, anècdotes, fotografies…

Com s’hi pot col·laborar

Ja ha estat dit que aquest projecte vol ser un treball col·laboratiu entre tothom qui tingui informació o coneixements sobre el tema d’estudi, i estigui interessat a participar-hi. Aquesta col·laboració pot ser continuada, incorporant-se a l’equip liderat per Josep Dalmau, Miquel Boix i Enric Bertran, o bé puntual, aportant la informació que un consideri adient en un moment determinat.

Si voleu posar-vos en contacte amb nosaltres, cliqueu aquí.


Lectures recomanades


*

Barris de la vella Solsona

.

.


Gràcies per seguir-nos

Si voleu aportar informació de les cases de la vella Solsona que conegueu, contacteu amb nosaltres (clica aquí).

😉

Deixa un comentari